Balsamico azijn, wat is dat nu precies ? – Swinkl

Balsamico azijn, wat is dat nu precies ?

Swinkl Balsamico azijn, wat is dat nu precies ?

Balsamico azijn... Wat is dat nu precies?
 
Balsamico wordt gemaakt van de witte Trebbiano druiven die groeien op de heuvels rondom Modena in Emilio Romagna, Italië. De oogst vindt zo laat mogelijk in het seizoen plaats waardoor de druiven erg zoet zijn en veel natuurlijke suikers bevatten. Daarna worden de druiven geperst tot druivenmost. Dit word ingekookt tot er 30% verdampt is, terwijl het suikergehalte goed in de gaten word gehouden. De ingedikte most wordt opgeslagen in RVS ketels of in glazen flessen geweckt. In de winter begint het overhevelen van de vaten. Ze beginnen met houten vaten van 200 liter, waarna de alcoholische gisting plaatsvindt. Azijnzuurbacteriën zet de alcohol om in azijnzuur. Tijdens de daaropvolgende rijping dikt de vloeistof steeds verder in en wordt daarbij ook nog in een steeds kleiner vat overgeheveld tot wel uiteindelijk 5 liter. Zo word de balsamico steeds dikker en zoeter naarmate hij ouder wordt.

Balsamico azijn
 
Het enige probleem is dat er geen organisatie is die de kwaliteit bewaakt, (behalve over de 12 en 25 jaar oude gekeurde balsamico) waardoor de kwaliteit zeer wisselend kan zijn. De balsamico in de supermarkt word industrieel geproduceerd, er worden zoetstoffen, kleurstoffen en smaakstoffen aan toegevoegd en vertoont weinig gelijkenis met de Aceto balsamico tradizionale.
 
Maar bij Swinkl.eu garanderen wij U dat wij alleen werken met balsamico huizen uit Modena die nog balsamico maken volgens de oude traditie en mooie, goede balsamico aan ons leveren.
 
Mocht U nog meer achtergrond informatie willen over balsamico lees dan hier verder.

 
Geef een reactie