Olijfolie geschiedenis – Swinkl

Olijfolie geschiedenis

Swinkl Olijfolie geschiedenis

Geschiedenis:

Olijfolie is een plantaardige olie die door persing uit olijven, de vruchten van de olijfboom, wordt gewonnen. De mensheid is al lang met olijfolie bekend, de oudste gegevens tonen aan dat deze olie al 4000 jaar voor Christus gebruikt werd. Rond 1200 voor Christus brachten de Feniciërs de olijfboom naar Italië. In veel landen rond de Middellandse Zee is olijfolie al millennia van belang met verschillende toepassingen.

Olijfolie heeft een groene tot goudgele kleur, in verschillende gradaties. De kleur heeft niets te maken met de kwaliteit, wel met de smaak, meer groenachtige oliën zijn vaak bitter in tegenstelling tot goudgele olijfolie die
wat zoeter zijn. Olieproevers gebruiken daarom donkergekleurde glazen, zodat de kleur van de olie niet te zien is. Het moment van oogsten heeft ook invloed op de kwaliteit, vroeg geoogst (olijf nog groen) hoe bitterder de smaak. Na verloop van tijd wordt deze bitterheid wel minder.

Het hoofdbestanddeel van olijfolie is het onverzadigde oliezuur. Daarnaast bevat het palmitinezuur, een verzadigd vetzuur. Een rijpe olijf bevat 15-35% olie, afhankelijk van de soort, de bodemgesteldheid en de weersomstandigheden [1]. Olijfolie bevriest bij -6° C en het kookpunt is 215°C.
Olijfolie wordt als een gezond voedingsbestanddeel beschouwd. Dit heeft twee redenen. Een reden is dat de olie rijk is aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, welke de neiging hebben de kwalijker vetten in het menselijk lichaam te vervangen. De tweede reden is dat zich in olijfolie een aantal stoffen bevinden, zoals natuurlijke anti-oxidanten die cellen beschermen tegen veroudering. Om deze redenen kan het, zelfs bij een vetarm dieet nog steeds zinvol zijn om olijfolie te nuttigen.

Kwaliteiten:
De zuiverheid van de olijfolie wordt gemeten door de bepaling van het vrije zuur dat vrijkomt. Als de olie niet meer dan 2% (2gr./100gr.) vrij zuur bevat, mag de olie virgen olijfolie heten. Indien dit gehalte 0,8% of lager is, dan mag de olijfolie extra virgen genoemd worden. Wij hebben uitsluitend extra virgen olijfolie met een zuurgraad van minder dan 0,3% (en koude persing). Verder komt in de formele Nederlandse kwaliteitsaanduiding eerste koude persing voor. "Koude" houdt in dat de temperatuur tijdens het fabricageproces niet boven 28º mag komen.
Olijfolie die niet aan de kwaliteitseisen voor directe consumptie voldoet, wordt veelal geraffineerd om de zuurgraad, smaak- en geurdefecten te verwijderen. Er ontstaat dan geraffineerde olijfolie, die voor consumptie
gemengd wordt met een beetje virgen of extra virgen olie om er iets smaak aan te geven. Het produkt heet dan gewoon olijfolie of pure olijfolie; dit laatste is een nogal verwarrende term. De gewone merken olie in de
supermarkt bieden naast extra virgen bijna allemaal ook een gewone olijfolie.
Extra virgen olijfolie bevat veel stoffen met een antioxidant karakter, dat zich onderscheidt door enkelvoudig onverzadigd oliezuur en antioxidante carotenen, die de omzetting in vitamines A en E bevorderen en een remmende invloed hebben op ziekten zoals diabetes, arteriosclerose, staar, Alzheimer en het verouderingsproces zelf.

Verschillende categorieën:

Extra virgen olijfolie (EVOO) moet mechanisch worden geperst zonder hitte of chemische toevoeging . De olie is uit koude persing verkregen, niet hoger dan 28º. Dit is olie van de allerhoogste kwaliteit. Hoe lager de temperatuur bij het persen, hoe hoogwaardiger de olie. Het aandeel vrije vetzuren bedraagt maximaal 0,8%. Bij een zuurgehalte van 0,2% - 0,3% gaat het om olie van topkwaliteit.
Virgen olijfolie: (VOO) soms wordt het woord "fijn" toegevoegd. Hier mag het aandeel vrije vetzuren maximaal 2% bedragen. Ook bij deze olie gaat het om olie van zeer goede kwaliteit. Het aandeel vrije vetzuren in deze oliesoort mag maximaal 3,3% bedragen.

Gewone olijfolie: met soms een onaangename smaak, of olijfolie met meer dan 3,3% vetzuren moet als gewone olijfolie verkocht worden.


Geef een reactie