Hoe olijfolie proeven – Swinkl

Hoe olijfolie proeven

Swinkl Hoe olijfolie proeven

Hoe proeft u olijfolie?

Een proeverij met olijfolie:

Je ziet tegenwoordig overal wijnproeverijen en zo'n beetje iedereen die denkt iets van wijnen af te weten, heeft wel eens meegedaan aan een proeverijtje hier en daar. Olijfolie is natuurlijk echt iets heel anders dan wijn, maar de echte liefhebbers en connaisseurs proeven regelmatig olijfolie. En waarom ook niet? Olijfolie is puur en naturel heel erg lekker! De grote vraag is dan hoe gaat dat proeven in zijn werk? Dat is in de praktijk helemaal niet zo moeilijk als het misschien lijkt!

Proeven

Om het aroma van de olijfolie het beste tot zijn recht te laten komen gebruik je een glas met een nauwe opening. Het glas moet donker van kleur zijn om de proever (of proefster natuurlijk)  niet te laten beïnvloeden door de kleur van de olijfolie. Olijfolie varieert nogal van kleur en is te zien in allerlei kleuren van donker groen tot aan goud-geel. Aan die kleur valt helemaal niets af te leiden qua smaak en het zegt ook helemaal niks over de kwaliteit van de olie. Veel mensen zeggen dat hoe groener de olie is hoe beter de kwaliteit van de olijfolie. Dit klopt niet hoor.
Gebruik liever geen lepel voor het proeven van de olie, deze beïnvloed het aroma en bevat nooit voldoende olie om goed te kunnen proeven.

Het proeven omvat drie verschillende factoren:

  • Aroma
  • Smaak
  • Body

Aroma

Doe ongeveer 30 gram olijfolie  in het proefglas. Sluit de opening af zodat er geen aroma verloren gaat. Warm het glas met je hand om het aroma van de olie verder te intensiveren. Vervolgens draai je zachtjes met het glas rond waardoor de olie in contact komt met de lucht en je gemakkelijk de geur kunt ruiken. Dit doe je zo ongeveer voor 30 seconden.

Zodra je hiermee klaar bent, breng je het glas onder de neus, haal je de deksel eraf en ruikje aan de olijfolie. De eerste impressie is de intensiteit van het aroma, dat kan varieren van bijna niet te ruiken tot aan zeer intens. De objectiviteit van de proever ligt in het feit dat hij/zij het aroma kan assioceren met een bepaald element en dit element kan benoemen, én dit iedere keer kan doen als hij dit specifieke aroma ruikt. Dat benoemen en onderscheiden is best lastig en heeft enige oefening nodig. Deze elementen komen verder in dit blog-artikel aan bod.

Zover het aroma betreft, kunnen er grote nuances worden geïdentificeerd. Deze vormen een eerste startpunt waarmee je de kwaliteit van de olijfolie kunt bepalen en verschillende soorten olijfolie kunt vergelijken. Deze eerste stap in het proces van proeven geeft je de mogelijkheid om de karakteristieken van een olijfolie nauwkeurig te bepalen door het identificeren van de mix van verschillende aroma's die samen het boeket van de olijfolie opmaken.

Smaak

Nadat je het aroma van de olijfolie hebt bepaald, kun je verder gaan met het bepalen van de smaak van de olijfolie. Doe ongeveer 5 gram olijfolie in je mond (dat is een klein slokje) en 'rol' de olie voor zo'n 3 a 4 seconden heen en weer om hem een beetje op te warmen. Sluit daarna de mond zo dat de tanden elkaar raken en dat de bovenkant van uw tong de onderkant van uw bovengebit aanraakt. De olijfolie zou zich voorin de mond moeten bevinden. Adem vervolgens 2 a 3 keer goed in door de mond om het aroma en de smaak van de olijfolie in je mond los te laten.

Verschillende gradaties van smaak komen te voorschijn en de zoete smaken van de olijfolie zul je aan de voorkant van je mond proeven, de bittere, kruidige en meer intense smaken aan de achterkant van je tong.

Vervolgens slik je de olijfolie door of spuug je deze uit en wacht je voor minstens 30 seconden om eventuele nasmaak te noteren. Onthoudt dat je altijd je mond reinigt voordat je een andere olijfolie gaat proeven. Om de smaakpapillen te reinigen kun je  het beste een glas water drinken of een klein stukje appel eten. Een appeltje neutraliseert de smaak van de olijfolie trouwens heel goed.

Body

Nadat u de olijfolie in uw mond heeft gedaan, voelt u de viscositeit van het product. Deze wordt groter of kleiner wanneer u de olijfolie daadwerkelijk aan het proeven bent. De graad van dichtheid van het product bepaalt het niveau van intensiteit van de olie. De body houdt ook het analyseren van het gevoel van de olijfolie in de mond nadat de olie geproefd is, vergelijkbaar met de nasmaak.

Zelf een proefavond organiseren ? KLIK HIER voor meer info.
Geef een reactie